Duurzaamheid hoog in het vaandel bij De Heus Voeders: ‘Als leverancier kunnen wij niet achterblijven

05-03-2024
45 keer bekeken

Op verschillende bedrijventerreinen in de Peel bundelen ondernemers hun krachten om samen de energietransitie te maken en hun bedrijven te verduurzamen. Zo ook bij Stichting Bedrijventerreinen Helmond met het Smart Synergy Helmond programma. Een van de deelnemers is De Heus Voeders.

Bob Pritchard is de plantmanager van de vestiging op bedrijventerrein BZOB. Vanuit de overheid en het hoofdkantoor in Ede zijn er verschillende doelstellingen om energie te besparen en te verduurzamen. Bob legt uit: ‘Dat is ook een verplichting die we hebben ten opzichte van onze klanten. We leveren aan boeren en zij zijn actief bezig met duurzaamheid. Als leverancier kunnen we niet achterblijven.’

Zo heeft De Heus Voeders haar recepten aangepast, zodat de dieren die ons voer eten minder mest produceren en daardoor minder stikstof uitstoten. Ook op de productielocatie zijn er genoeg voorbeelden. Rob vertelt: ‘Onze machines hebben energiezuinige IE4-motoren en het hele gebouw is voorzien van ledverlichting. Maar we willen meer doen en onze restwarmte duurzaam benutten.’ De warmterotonde biedt daar mogelijkheden voor.

Restwarmte opnieuw gebruiken

Waar komt die restwarmte vandaan? Bob legt uit: ‘Wij verwarmen al onze producten op 80 graden om bacteriën te doden. De warmte die hierbij vrijkomt, verdwijnt via een pijp gewoon de lucht in. Dat is zonde. Als we hiermee mensen kunnen helpen en ons steentje bijdragen aan de maatschappij, dan is dat beter dan zomaar warmte verspillen.’ Bob hoopt dat de experts van het SSH-programma hierbij kunnen helpen met de benodigde kennis.

Waarom zouden we het niet doen?

‘Wij zijn goed in diervoeding maken, maar nog niet in het terugwinnen van warmte’, vertelt Bob. ‘We hebben niet zelf alle benodigde kennis in huis.’ Wat er wel is, is een compressor die warmte afgeeft. ‘Deze warmte gebruiken we om de productiehal te verwarmen. Ook verwarmen we hiermee het ketelwater, zodat we minder hoeven te stoken. Maar onze restwarmte is echt ‘rest’ voor ons. Als we die warmte op een goede manier kunnen opvangen en verwerken, waarom zouden we dat dan niet doen?’

Meer kansen voor BZOB

Wanneer Bob vooruit kijkt, ziet hij nog meer kansen. ‘Een schip is zuiniger dan 66 vrachtwagens. We bevinden ons hier aan het kanaal. Als er grotere schepen kunnen bergen, zouden veel vrachtwagens van de weg af kunnen.’ Ook de bereikbaarheid kan verder verbeterd worden. ‘Vooral het laatste stuk naar ons bedrijventerrein is een drukke weg met veel vrachtverkeer. Een apart fietspad zou nog meer mensen kunnen stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. Dat zou ik zelf ook vaker moeten doen.’

Sluit je aan!

Ben jij ondernemer en wil jij ook jouw bedrijf of bedrijventerrein verduurzamen? Of wil je meer weten over Smart Synergy Helmond? Neem contact op met Stichting Bedrijventerrein Helmond of onze projectmanager verduurzamen bedrijventerreinen: Geri Wijnen.

Afbeeldingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen        

Aanmelden

 

 

Onze Peelregio is een regio van makers. Het maken verbindt sectoren én verbindt De Peel met ondernemerschap elders. Maar de wereld verandert razendsnel. Hoe blijf je aangehaakt?

 

Contact

Stichting Innovatiehuis de Peel
Automotive Campus 30
5708 JZ Helmond
+31 6 18 96 02 18

Mail naar het secretariaat

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Strategisch partner van Brainport Development en samenwerkend in Brainport Eindhoven.

Cookie-instellingen