Producten uit het Land van de Peel op Brabant Smaakt festival

17-10-2023
40 keer bekeken

In en om de Genneper Hoeve in Eindhoven werd afgelopen zaterdag ‘Brabant Smaakt!’ georganiseerd. Dit festival gaat over de voedseltransitie in de Brabantse praktijk. Op onze eigen stand konden bezoekers kennismaken met lokale streekproducten uit het Land van de Peel.

‘Brabant Smaakt!’ wordt georganiseerd door de Brabantse Hoeders. Het programma voorziet niet alleen in veel proeverijen, maar ook in op voorbeelden van hoe je anders met de bereiding van voedsel om kunt gaan, zoals ‘koken met restjes’. Verspreid over het erf van de Genneper Hoeve presenteerden zich organisaties en innoverende bedrijven uit alle delen van de provincie. Met ‘Brabant Smaakt!’ willen de Brabantse Hoeders bereiken dat er brede aandacht komt voor de vele voedselinitiatieven in Brabant. Tijdens het festival blijkt dat Brabant óók op het gebied van voedseltransitie voorop loopt.

Producten uit het Land van de Peel op festival Brabant Smaakt

Producten uit het Land van de Peel

Een voorbeeld van een initiatief dat de voedseltransitie ondersteunt is het label Product uit het Land van de Peel. Tijdens het festival konden bezoekers kennismaken met heerlijke en eerlijke producten uit de Peel. Het Innovatiehuis de Peel en Land van de Peel willen nog meer bekendheid en zichtbaarheid geven aan de lokale producten en producenten door hen op de kaart te zetten zetten en de omzet te vergroten. De tijd is er rijp voor om meer te verbinden met heerlijk eten!

Lezingen over lupine en natuurinclusieve melkveehouderij

Enkele deelnemers van dit label verzorgden ook een lezing. Henk Kerkers van Lupeel vertelde over het telen van lupine. Van deze mooie bloem kan alles worden gemaakt, van lupinekoffie tot vleesvervangers. Ook Liza Simons, voormalig projectleider van het label, deed haar persoonlijke verhaal over haar natuurinclusieve melkveehouderij met daarin verweven een pleidooi voor meer aandacht voor de sociale aspecten. ‘Het is verrekes moeilijk om te veranderen,’ zoals ze dat hier in Brabant zeggen. ‘Iedereen krijgt betaald, behalve de boer. Boeren die willen bewegen moeten ondersteund worden en daar financieel ruimte en erkenning krijgen, ook voor de tijd welke dit kost’, benadrukte Liza.

Bosboerderij en gastronomische kringloopboerderij

Spreker en Peel Positief Pionier John Heesakkers ging in op de transitie die gaande is op zijn voormalig melkveebedrijf naar een bosboerderij. Hij combineert hier bomen en struiken met landbouwgewassen en vee. De laatste lezing van mensen uit de praktijk, werd gegeven door Lianne van Genugten. Zij vertelde over de over haar gastronomische kringloopboerderij en hoe zij denkt dat de toekomst eruit gaat zien. We kijken terug op een lekkere en leerzame dag!

Lees meer over Brabant Smaakt en de Brabantse Hoeders.

Afbeeldingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen        

Aanmelden

 

 

Onze Peelregio is een regio van makers. Het maken verbindt sectoren én verbindt De Peel met ondernemerschap elders. Maar de wereld verandert razendsnel. Hoe blijf je aangehaakt?

 

Contact

Stichting Innovatiehuis de Peel
Automotive Campus 30
5708 JZ Helmond
+31 6 18 96 02 18

Mail naar het secretariaat

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Strategisch partner van Brainport Development en samenwerkend in Brainport Eindhoven.

Cookie-instellingen