Tijdens het event werd de liefde voor lupine en veldbonen verder aangewakkerd. Marieke van Beers, projectmanager Agro van Innovatiehuis de Peel, vertelt: 'Er zijn al veel goede resultaten behaald, met name op het gebied van teelt en afzet. Vooral veldbonen worden al op redelijke schaal geteeld. Maar, zoals bij elke goede relatie, is er ook werk aan de winkel. 'De teelt, afzet en consumptie van deze eiwitgewassen vragen om gezamenlijke inzet. Hoe kunnen we deze obstakels overwinnen en de eiwittransitie versnellen, vooral hier in de Peel?'
Inspirerende sessies en nieuwe inzichten
Lucas De Man daagde de deelnemers uit om concrete vervolgstappen te zetten en nieuwe wegen in te slaan. De dag zat boordevol inspirerende sessies, waaronder een wandeling door het 'bonenbos' met Lewis Jansen, een muzikale proeverij met kok Manfred Albrecht en het muzikale trio Bunch of Reeds, de workshop 'Met de bonen op tafel' door Friek Van Helden over het vergroten van de bonenconsumptie, en een boeiend college van Duncan Ralston over de teelt van veldbonen op zandgronden.
De veelbelovende toekomst van de eiwittransitie
Wat Marieke vooral meeneemt uit deze dag is de kracht van samenwerking. 'De eiwittransitie is een proces van lange adem. We zien de kansen en er zijn al mooie stappen gezet, maar er is meer tijd nodig. Vooral bij de telers, waar momenteel het meeste risico ligt. We moeten ons allemaal ā van boer en verwerker tot retail en consument ā door de hele keten heen committeren.' Innovatie, bodemverbetering en het versterken van duurzame verdienmodellen voor agrarische bedrijven zijn daarbij essentieel voor succes. Bovendien spelen lupine en veldbonen een cruciale rol in het verbeteren van de bodemstructuur en waterkwaliteit ā thema's die zowel voor de regio Peel als voor heel Nederland van groot belang zijn.