Frank van der Zanden pioniert met lokale koplopers in het Circolab met recyclebare pipetpunt: ‘Hier

30-01-2024
0 reacties

Al 23 jaar is Frank van der Zanden actief in de wereld van laboratoria. Sinds 2017 is hij eigenaar van Sure Laboratories in Helmond. Zijn relatief kleine laboratorium produceert dagelijks 2 volle vuilniszakken met medisch plastic afval.

Frank vond dat dit anders moest en benaderde Innovatiehuis de Peel om samen met partners uit de regio een project op te zetten. Binnenkort gaat de eerste pilot van Circolab van start.

In het lab van Sure Laboratories worden medicijnen en medische hulpmiddelen gecontroleerd op de aanwezigheid van bacteriën, schimmels en virussen daarnaast wordt veel onderzoek verricht naar de werking van desinfectantia en worden cleanrooms microbiologisch gemonitored. Frank legt uit: ‘Ondanks dat we een relatief klein lab zijn met 8 medewerkers, gebruiken we iedere dag heel veel plastic. ‘Je weet het, omdat je het zelf bestelt en gebruikt, maar je denkt ook: eigenlijk kan dit niet.’

Plastic verbruik laboratoria verminderen

Tijdens een netwerkevenement ontmoette Frank Eva Nijeboer, projectmanager duurzaamheid bij Innovatiehuis de Peel. ‘Ik vertelde haar dat ik graag het plastic verbruik in mijn laboratorium wil verminderen door middel van recycling. Ik stelde haar de open vraag of we dit samen met andere partijen uit onze regio konden onderzoeken.’

Projectgroep Circolab

Samen benaderden Eva en Frank partijen in hun netwerk. ‘Als eerste belde ik Iwan Gijsbers, die ik nog kende vanuit Brightlabs.’ Ook namen ze contact op met plastic leverancier Identipack en diverse ziekenhuizen: het Elkerliek uit Helmond, het Máxima Medisch Centrum en het Catharina uit Eindhoven, en het Jeroen Bosch uit Den Bosch. Allemaal waren ze direct enthousiast. Fontys Hogeschool sloot zich aan voor het testen en de materiaalkunde. Samen vormen ze de projectgroep Circolab.

Pilot met pipetpuntjes

De groep koos ervoor om te beginnen met één product: pipetpuntjes. ‘We onderzochten of we deze na gebruik opnieuw konden gebruiken. Wat bleek? Er is al een bedrijf dat hiermee bezig is: Sustainables. Zij gebruiken een soort pipetpuntwasser waarmee de pipetpunt echt schoon wordt, zonder DNA-resten. Ook ontdekten we dat de punt sterk genoeg is om mimimaal vijf keer opnieuw te gebruiken, waarbij de materiaalsterkte gelijk blijft. Het doel is om aan te tonen dat we nog vaker kunnen hergebruiken zodat er een circulaire stroom ontstaat.

Samen verduurzamen voor een betere wereld

De recyclebare pipetpunt blijkt een levensvatbare oplossing te zijn voor duurzaam hergebruik van medische materialen. ‘De volgende fase is het opzetten van een pilot. Wie gaat er testen? Waar gaan we dit doen? En hoe worden de processen ingericht? Hiervoor zijn financiële middelen en eigenaarschap nodig. Voor alle deelnemers geldt dat dit niet onze corebusiness is, maar we willen dat dit project slaagt. Het sluit aan bij onze individuele ambities om onze bedrijven of organisaties te verduurzamen en een betere wereld achter te laten voor de volgende generatie. Daarvoor moeten we ons plastic gebruik, ook in de medische wereld, terugdringen.’

Brabantse prestatie van wereldformaat

Frank is verheugd dat zijn vraag aan het Innovatiehuis zo goed heeft uitgepakt. ‘Het onderwerp leeft bij veel partijen, maar je moet wel opstaan en actie ondernemen. Het project heeft enorm veel potentieel. We beginnen nu met pipetpuntjes, er kan nog veel meer medisch afval worden gerecycled. Denk bijvoorbeeld aan monsterpotjes voor urine, petrischalen of andere plastic pipetten. Ik ben er trots op dat we ons hier in Brainport met een groep Brabantse ondernemers en instellingen hiervoor inzetten. Als dit lukt, maken we samen echt het verschil!

Wil je meer weten over het recyclen van medisch plastic afval? Neem dan contact op met Eva Nijeboer.

Afbeeldingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen        

Aanmelden

 

 

Onze Peelregio is een regio van makers. Het maken verbindt sectoren én verbindt De Peel met ondernemerschap elders. Maar de wereld verandert razendsnel. Hoe blijf je aangehaakt?

 

Contact

Stichting Innovatiehuis de Peel
Automotive Campus 30
5708 JZ Helmond
+31 6 18 96 02 18

Mail naar het secretariaat

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Strategisch partner van Brainport Development en samenwerkend in Brainport Eindhoven.

Cookie-instellingen