De maakindustrie staat voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Tijdens de businesstrack gingen experts en maakbedrijven uit de Peel dieper in op de mogelijkheden van remanufacturing - het proces waarbij gebruikte producten worden opgeknapt voor een tweede leven. De businesstrack werd mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant en vond plaats bij Haval. Aan de sessie namen diverse bedrijven deel, waaronder EMtech Industrial Repairs, Flex Industries Solutions, Bewo Cutting Systems, Global Silicon Technologies, Fuji Seal Europe en Connect4IT.
Wat is remanufacturing en waarom is het belangrijk?
Remanufacturing gaat verder dan repareren of reviseren. Projectmanager Mattijs Bouwmans legt uit: 'Het is een proces waarbij gebruikte machines of componenten worden teruggebracht naar 'as-new' conditie, vaak met verbeterde functionaliteit. Dit wordt steeds belangrijker vanwege stijgende grondstofprijzen, strengere milieueisen en de groeiende behoefte aan duurzame productieprocessen.'
Rondleiding bij Haval
Kansen voor bedrijven
De voordelen van manufacturing voor maakbedrijven zijn meervoudig. 'Allereerst zijn er significante kostenbesparingen mogelijk', vervolgt Mattijs. 'Sommige deelnemers hebben zelfs hogere marges op geremanufactured producten dan op nieuwe machines.' Daarnaast levert het belangrijke milieuvoordelen op door materiaal- en energiebesparing. Een voorbeeld uit de praktijk laat zien dat bij bepaalde toepassingen tot 70% materiaalbesparing mogelijk is.
Grootste uitdagingen
Een terugkerend thema onder de deelnemers van de businesstrack is de perceptie bij klanten. Veel bedrijven ervaren dat klanten twijfelen aan de kwaliteit van geremanufactured producten. Daarnaast zijn er technische uitdagingen, zoals het gebrek aan standaardisatie en de complexiteit van moderne machines. Ook het opzetten van een efficiënt inzamelsysteem voor gebruikte producten blijkt in de praktijk lastig.
Succesfactoren voor remanufacturing
De deelnemers en experts identificeerden samen de volgende cruciale elementen voor succes:
- Een modulair productontwerp dat hergebruik faciliteert
- Goede relaties met klanten voor terugname van producten
- Duidelijke kwaliteitsstandaarden en garanties
- Een gespecialiseerd team met de juiste technische kennis
- Een goed doordacht businessmodel

Leren van elkaar
Verschillende cases passeren deze middag de revue, waaronder ASML die al 25 jaar oude machines succesvol refurbished. Hun aanpak toont het belang van een lange-termijn visie en het behoud van kennis over oudere systemen. Ook blijkt dat er vaak nieuwe marktsegmenten kunnen worden aangeboord met geremanufactured producten.
De gesprekken van vandaag maken duidelijk dat remanufacturing niet meer weg te denken is uit de toekomst van de maakindustrie. Hoewel er nog uitdagingen zijn, vooral op het gebied van perceptie en logistiek, zijn de voordelen voor zowel bedrijven als het milieu overtuigend.
Wil jij ook aan de slag met circulariteit binnen jouw maakbedrijf? Neem dan contact op met Mattijs Bouwmans, projectmanager circulaire economie.
Dit artikel is gegenereerd met ECHO - een AI tool van Dembrane.