Het label ‘Product uit het Land van de Peel’ is gelanceerd

13-06-2023
0 reacties

Het label 'Product uit het Land van de Peel' is gelanceerd door burgemeester van Deurne, Greet Buter, en ambassadeur van het label, Jermain De Rozario. Op Oesterzwammenkwekerij van Lieshout werd het eerste erfbord feestelijk onthuld.

Consumenten hebben vaker een voorkeur voor lokale, eerlijke en heerlijke producten. Steeds meer horecaondernemers maken de heerlijkste gerechten met producten die direct afkomstig zijn van de boer. Lokale producten geven een belangrijke extra dimensie aan recreatie in het buitengebied. Dankzij een herkenbare huisstijl van het label, campagnes en recreatieve producten, zoals fietsroutes en evenementen, worden lokale producten en boeren zichtbaar in het landschap. De producten uit de Peel krijgen een betere zichtbaarheid bij de inwoner, toerist en horeca. Het label zet de Peel uiteindelijk ook beter op de kaart.

Marieke van Beers neemt namens Innovatiehuis de Peel het woord om alle deelnemers te bedanken

Direct vanaf het land, zo op je bord

De producten van de deelnemende boeren zijn te koop bij de boer zelf, bijvoorbeeld in een versautomaat op het erf, of bij een streekwinkel, zoals Verswinkel B.O.P. in Liessel. De producten die in een van de zes Brabantse Peelgemeenten zijn geoogst dragen een gouden label. De producten die buiten de regio zijn gekweekt, maar hier op ambachtelijke wijze zijn bewerkt, zijn herkenbaar door een paars label. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan Usawa Coffee uit Gemert.

Er komt heel veel lekkers uit de Peel!

Vanuit een bijeenkomst met enkele boeren in de Peel die zowel producten verbouwen als een recreatieve beleving bieden ontstond het idee voor een label. Zij gaven aan dat de producten gewaardeerd worden, maar het aan de man brengen vaak een uitdaging is. Duurzaamheid, het stimuleren van de korte keten en de bewustwording van waar het voedsel vandaan komt is belangrijk voor de deelnemende boeren. Dankzij het label worden mensen gestimuleerd om meer lokale producten te eten. Probeer het eens, want er komt heel veel lekkers uit de Peel! Daarnaast is er door het label een unieke en intensieve samenwerking ontstaan tussen de diverse organisaties.

Ambassadeur van het label en sterrenchef, Jermain de Rozario, serveert heerlijke gerechten waarin de streekproducten uit de Peel zijn verwerkt

Ambassadeur Jermain de Rozario

Jermain de Rozario van sterrenrestaurant de Rozario is de trotse ambassadeur van ‘Product uit het Land van de Peel’. In het restaurant draait het om koken met heel je hart. Spannend, verrassend en werelds. Maar ook met aandacht voor lokale producten. Tot een aantal jaar geleden kocht de sterrenchef gedachteloos zijn boodschappen in de supermarkt. Toen ging hij zichzelf vragen stellen. Waar komen groenten eigenlijk vandaan? Wat betekent biologisch? En wat is het verschil tussen voedsel van de boer en uit de supermarkt? Dat mysterie wil hij samen met de boeren uit het Land van de Peel ontrafelen.

Jermain: ‘Ik ben er trots op dat ik gevraagd ben om ambassadeur te zijn. Voor mij is dit meer dan een titel. Ik wil mijn bekendheid gebruiken om nieuwe verbindingen te leggen en boeren uit de Peel zichtbaar te maken. In onze regio is er een enorm aanbod. Weet jij het verschil tussen een appel uit de supermarkt en een appel rechtstreeks van de broer? Dat verhaal ga ik met liefde vertellen aan iedereen uit de Peel. Zo veranderen we de wereld samen, door te beginnen in onze eigen Peelregio.”

Zelf de producten ervaren en het boerenleven beleven?

Land van de Peel heeft een fietsroute ontwikkeld die langs enkele boerenbedrijven en streekwinkels voert. De fietsroute start vanaf Natuurpoort Nederheide in Gemert en brengt je langs heerlijke stopplekken onderweg waar je de producten van het land kan proeven en kopen. En er zijn meer routes in ontwikkeling, zodat iedereen actief de (h)eerlijke producten kan ontdekken. De route is gratis te downloaden vanaf landvandepeel.nl

Meer informatie over het label, de deelnemende organisaties en fietsroute vind je hier.

Afbeeldingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen        

Aanmelden

 

 

Onze Peelregio is een regio van makers. Het maken verbindt sectoren én verbindt De Peel met ondernemerschap elders. Maar de wereld verandert razendsnel. Hoe blijf je aangehaakt?

 

Contact

Stichting Innovatiehuis de Peel
Automotive Campus 30
5708 JZ Helmond
+31 6 18 96 02 18

Mail naar het secretariaat

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Strategisch partner van Brainport Development en samenwerkend in Brainport Eindhoven.

Cookie-instellingen