Bezoekers kunnen hier niet alleen alles van het varken kopen, maar ook andere streekproducten uit de Peel. De opening was een groot succes, al is het nog even zoeken qua logistiek en assortiment. Gelukkig staan ze hier niet alleen voor!
Twee jaar geleden stopten Marcel en Miriam met hun varkenshouderij. Marcel vertelt: ‘We wilden onze liefde voor het varken op een andere manier uiten. Zo ontstond varkenswinkel Oijnk! in Veghel.’ Die winkel is inmiddels gesloten, maar het varkensbloed kruipt waar het niet kan gaan. En dus openden ze een nieuwe boerderijwinkel aan huis. Miriam legt uit: ‘Op vrijdag en zaterdag zijn we open. Mensen kunnen hier niet alleen varkensvlees kopen, maar ook rundvlees, zuivel, kaas, aardbeien, granola en ons eigen GierBier. Allemaal uit de Peel.’
Lekkerder dan supermarktproducten
Bij de opening van de winkel konden bezoekers een speciale actietas kopen vol streekproducten. Dat werkte goed. Miriam: ‘We hadden 50 tassen gemaakt, je weet tenslotte nooit hoe het gaat lopen. Maar ze zijn allemaal verkocht.’ Marcel merkt ook dat het iedere week wat drukker wordt in de winkel. ‘Als mensen één keer een goed streekproduct geproefd hebben, dan komen ze terug. Het is gewoon lekkerder dan eten uit de supermarkt.’
Uitdaging: logistiek en assortiment
De logistiek en het assortiment zijn nog wel een uitdaging. Marcel: ‘Sinds we zijn aangesloten bij het label Product uit het Land van de Peel, spreken we veel met andere streekproductproducenten en verkopers. We staan allemaal voor dezelfde uitdagingen. Welk producten verkopen goed? Welke producten willen we nog bij? En hoe doen we dat?’ Miriam vult aan: ‘Sommige producten zoals aardbeien en yoghurt zijn beperkt houdbaar. Daar moet je rekening mee houden. En voor de inkoop maken we iedere donderdag een rondje langs onze leveranciers. Dat is heel anders dan een vrachtwagen van de Hanos die voorrijdt.’
Circulair bier van mestwater
De doelgroep die bereid is om te rijden voor een streekproduct wordt steeds groter, merken Marcel en Miriam. Vooral als je hen het verhaal achter het product vertelt. Het zelf gebrouwen GierBier is daar een goed voorbeeld van Marcel: ‘Dit frisse blond bier maken we met gerecycled mestwater. Dit circulaire speciaalbier laat de voedselketen sluiten.’ Om dit proces uit te leggen, lieten ze een stripverhaal maken. Miriam: ‘Wanneer we het verhaal vertellen, nemen mensen altijd een paar flesjes mee. En ze komen ervoor terug!’
Potentie buiten de Peel
Voor streekproducten uit het Land van de Peel ziet Marcel veel potentie. ‘We worden pas echt succesvol als we straks onze regionale producten ook buiten de Peel gaan verkopen. Dat heeft tijd nodig. Je moet de producten in de markt zetten als merk en de logistiek op orde hebben, maar ik geloof erin. Samen met de andere leden van het label kunnen we meer bereiken. De volgende stap is het aanhaken van nog meer streekwinkels. Zodat we onze lokale producten, zoals ons GierBier, op nog meer plekken kunnen gaan verkopen.’
Proef streekproducten bij Oijnk!
Wie de streekproducten uit het Land van de Peel en het GierBier wil ontdekken is van harte welkom bij Oijnk! aan de Heieindseweg 1a in Mariahout.