Minister Hugo de Jonge bezoekt de Peel

Ingrid Verhagen 14-02-2023
95 keer bekeken 0 reacties

Op 8 februari bracht minister Hugo de Jonge een werkbezoek aan de Peel. Het onderwerp van gesprek was de vernattingsopgave voor onze regio en de kansen van biobased bouwen.

De Peel is een uniek gebied op de grens van Brabant en Limburg. Het kent een bijzondere geschiedenis van turfwinning, landsverdediging en waterinfrastructuur. Maar de tijden en het klimaat veranderen. Van intensieve landbouw en veehouderij maken we de transitie naar duurzame landbouw. Met natte teelten waar biobased bouwmateriaal van gemaakt kan worden.

Telen voor biobased bouwen

Minister Hugo de Jonge ging in gesprek met boerin Janke van Dijk die experimenteert met het telen van lisdodde. Door klimaatverandering hebben we periodes van veel neerslag, afgewisseld met periodes van extreme droogte. Dan zakt het grondwaterpeil en verdroogt het Peelgebied. Het vasthouden van het water na neerslag en het verhogen van het grondwaterpeil voorkomen verdroging. De noodzakelijke vernatting van de Peel biedt kansen voor nieuwe teelten zoals lisdodde. ‘De lisdodde kan gebruikt worden als isolatiemateriaal voor de bouw’, vertelde zij. ‘Maar om een echte biobased keten te realiseren, is ondersteuning van het Rijk nodig.’

Hele keten stimuleren met bouwbesluit

Sonja van Uden, projectmanager Biobased Bouwen bij Innovatiehuis de Peel, kijkt terug op een geslaagd werkbezoek. ‘De Peel is een gebied van – en met pioniers waar al eeuwen lang nieuwe verdienmodellen worden ontwikkeld door verschillend landgebruik. Om de hele keten van plant naar (bouw)plaat te stimuleren, vroegen we de minister om in een nieuw bouwbesluit op te nemen dat er een bepaald percentage biobased materiaal gebruikt moet worden. Hopelijk krijgt dit een positief vervolg!’

Bouw met ons mee!

Wil jij meer weten over biobased bouwen in de Peel? Wil jij onderdeel worden van de keten van boer tot bouwer? Neem dan contact op met Sonja van Uden.

Afbeeldingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen        

Aanmelden

 

 

Onze Peelregio is een regio van makers. Het maken verbindt sectoren én verbindt De Peel met ondernemerschap elders. Maar de wereld verandert razendsnel. Hoe blijf je aangehaakt?

 

Contact

Stichting Innovatiehuis de Peel
Automotive Campus 30
5708 JZ Helmond
+31 6 18 96 02 18

Mail naar het secretariaat

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Strategisch partner van Brainport Development en samenwerkend in Brainport Eindhoven.

Cookie-instellingen