Agro
De Agrarische Dagen in Someren (ADS) is de grootste agrarische beurs van Nederland. Met live demonstraties, innovaties en inspiratie op 60 hectare landbouwgrond voor agrariërs en burgers.
Dit laatste editie vond plaats op 17 en 18 september 2022. De volgende editie staat gepland voor september 2025.
Start
Mei 2021
Projectmanager
Marieke van Beers
Partners
FoodUp!Brabant, Lekker Lupine, Summa College, Gilde Food & Hospitality College, Koning Willem I college, HAS en Bijzonder Brabants
Participerende bedrijven
Restaurant Ons Jongens, Restaurant De Beejekurf, Boompjes Restaurant en Restaurant Bij Albrecht
Hi! Ik ben Marieke, projectmanager. Ik help je graag verder. Stuur mij een mailtje!
Contact
Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor het eten van vlees en zuivel. Vaak wordt er gekozen voor sojaproducten. Op dit moment is de EU sterk afhankelijk van import van soja uit Noord- en Zuid- Amerika. Dat maakt je kwetsbaar. In de zoektocht naar alternatieve eiwitten is aan alle EU-landen gevraagd om een Nationale Eiwitstrategie op te stellen. In de Peel stellen we de lupine centraal in ons plan.
Veel mensen kennen lupine als bloem, maar in de bloemblaadjes zit een bijzonder eiwitrijke peulvrucht verstopt. De akkers van de Peel zijn bij uitstek geschikt voor het verbouwen van lupine. Ons doel is om de lupine in de Peel op de (menu)kaart te zetten bij chefkoks, consumenten en boeren en zo bij te dragen aan de Nationale Eiwitstrategie van Nederland.
Om in de toekomst te kunnen genieten van heerlijke gerechten, met gezonde plantaardige eiwitten van eigen bodem gaan we lupine promoten in de Peel. Zo gaan we dat doen:
In de akkerbouw is lupine al langer bekend als groenbemester en bodemverbeteraar. Maar in de Nederlandse keuken is de lupine als groente nog onbekend.
Dit terwijl lupine als eiwitrijk product zeer waardevol is voor menselijke voeding. Lupine is namelijk een peulvrucht, die rijk is aan eiwitten en voedingsvezels. Ook bevat het B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink. Tenslotte is lupinemeel ook glutenvrij.
Uit onderzoek blijkt dat lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert.
Door het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) neemt de vraag naar lupine – als stikstofbindend gewas in het bouwplan – toe. Maar de teelt is niet makkelijk. Een nieuwe teelthandleiding biedt uitkomst.
De handleiding bundelt de praktijkervaring van lupinetelers en het onderzoek dat naar lupine in Nederland is uitgevoerd. Het bevat praktische tips en teeltaanwijzingen vanaf de bestelling van zaaizaad en de keuze van rassen tot aan de inpassing in de rotatie, onkruidbeheersing, het herkennen van ziekten en de afstelling van de combine bij de oogst.
Download de teelthandleiding lupine
De Agrarische Dagen in Someren (ADS) is de grootste agrarische beurs van Nederland. Op 7 en 8 september vindt de editie van 2024 plaats. Meld je nu aan om jouw gezonde boerenverstand te laten zien op het Innovatieplein én ding mee voor de Innovatieprijs. Lees meer over Laat jouw gezonde boerenverstand zien op de Agrarische Dagen in Someren
Telersvereniging LuPeel sluit met ingang van het nieuwe teeltseizoen aan bij Lekker Lupine. Er is een gezamenlijke ambitie om de lupineboon van Nederlandse bodem terug op de Nederlandse akkers en op het bord van consumenten te krijgen. Lees meer over Lekker Lupine en LuPeel versnellen samen de eiwittransitie
De lupineteelt in Nederland heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. In kennis, in hectares en in geschiktheid voor humane consumptie. Maar de teelt is niet makkelijk. Een nieuwe teelthandleiding is daarom meer dan welkom. Deze is vrijdag 30 juni overhandigd aan LuPeel-teler Jos Keijzers. Lees meer over Teelthandleiding lupine welkom hulpmiddel voor lupineteelt
De Metropoolregio Eindhoven heeft een bijdrage van € 50.000 toegekend voor het project ‘LuPeel van Grond tot Mond’ van de vereniging LuPeel. Slow Food Masters, Innovatiehuis de Peel en de vereniging LuPeel gaan samen aan de slag om een vleesvervanger te ontwikkelen met lupinebonen. Lees meer over LuPeel ontvangt stimuleringssubsidie voor ontwikkeling vleesvervanger
Op 8 februari bracht minister Hugo de Jonge een werkbezoek aan de Peel. Het onderwerp van gesprek was de vernattingsopgave voor onze regio en de kansen van biobased bouwen. Lees meer over Minister Hugo de Jonge bezoekt de Peel
Na vier jaar agrarisch ondernemers coachen, projecten leiden en verbindingen leggen tussen agro en andere sectoren, gaat Liza Simons zich richten op haar eigen boerderij. Haar rol als projectmanager Agro bij Innovatiehuis de Peel wordt overgenomen door Marieke van Beers. Lees meer over Marieke van Beers neemt projectmanager Agro rol over van Liza Simons
Aanmelden
Onze Peelregio is een regio van makers. Het maken verbindt sectoren én verbindt De Peel met ondernemerschap elders. Maar de wereld verandert razendsnel. Hoe blijf je aangehaakt?
Stichting Innovatiehuis de Peel Automotive Campus 30 5708 JZ Helmond +31 6 18 96 02 18
Mail naar het secretariaat
Aanmelden nieuwsbrief
Strategisch partner van Brainport Development en samenwerkend in Brainport Eindhoven.
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.